utorak, 12. ožujka 2013.

Türk çayı



Malo ste učili turski jezik kroz nastavu, kurseve ili medije? Kada slušate druge dok govore na turskom jeziku, ponešto razumijete? Možete se predstaviti na turskom jeziku i prenijeti nešto informacija o sebi, kao i odgovoriti na poneko pitanje? Možda i bolje poznajete turski jezik, ali teško se izražavate, jer nemate priliku da pričate na turskom jeziku? U tom slučaju - Türk çayı je vjerovatno kurs za vas!



Kako je koncipiran kurs?

Naša osnovna težnja jeste potaći Vas da iskoristite dosad naučeno, kao i da usvojite novo znanje o osnovnim frazama, kako bi opušteno i samouvjereno razgovarali sa drugima na turskom jeziku o nekim najčešćim temama. Ukratko - želimo Vas što više izložiti iskustvu razgovora kako bi mogli početi i samostalno da se izražavate. Također, nastojaćemo da kroz međusobnu konverzaciju i upute instruktorice obogatimo svoje vokabulare. Zbog toga smo odlučili napraviti prijateljsku atmosferu, gdje ćemo u maloj grupi opušteno razgovarati i vježbati naše izražavanje na turskom jeziku. Zamislite atmosferu koja vlada na jednoj ugodnoj kafi sa prijateljicama ili poznanicama - to je atmosfera koju ćemo na Türk çayı nastojati postići, kako bi bilo što manje sramežljivosti, ustručavanja i straha od griješenja u govoru. Naše trud će biti usmjeren ka tome da se Vi možete sporazumjeti sa govornikom turskog jezika o temama koje su bitne kod putovanja, upoznavanja i boravka u turskom govornom području.

Konverzaciju moderira naša instruktorica Zehra, koja je rođena u Turskoj i tamo je provela 20 godina, te je  nakon dolaska u BiH stekla obrazovanje u području žurnalistike, a trenutno je na studiju komunikologije.


Kako da znam da je ovaj kurs za mene?

Türk çayı je konverzacijski kurs namijenjen temeljnim (pa i samostalnim) korisnicima turskog jezika, odnosno nivoima A1 i višim, koje ustanovljavate na osnovu samoprocjene (o tome možete više pročitati ovdje, u sekciji "govor").

Drugim riječima, ukoliko se pronalazite u sljedećem opisu, onda je ovaj kurs odličan način da poboljšate svoje govorne performanse:

- mogu voditi jednostavan razgovor, uz uslov da je sugovornik spreman sporije ponoviti ili preformulirati svoje rečenice te da mi je spreman pomoći da izrazim ono što želim reći
- mogu postavljati i odgovarati na jednostavna pitanja o dobro poznatim temama ili da bih zadovoljila svoje neposredne potrebe
- mogu koristiti jednostavne fraze i rečenice da bih opisala gdje živim i osobe koje poznajem.


Kako da znam da ovaj kurs nije za mene?

Ukoliko nikada ranije niste učili turski jezik, vladate sa samo nekoliko riječi ili fraza, nemate razumijevanje osnovnih gramatičkih principa ovog jezika, onda bi ovaj kurs vjerovatno bio izazov za vas.


Koliko kurs košta, kada i gdje se održava?

Kurs traje osam sedmica, u periodu od 25.03.2013 do 19.05.2013. Održava se u Omladinskom centru džamije Hrasno (Hadži Idrizova džamija). Tačnu lokaciju možete pogledati na mapi ovdje.

Kurs se održava jednom sedmično, u trajanju od sata i po. Tačan termin održavanja kursa će biti određen nakon pristizanja svih prijava, a sa ciljem ugovaranja termina koji će svima (ili većini) odgovarati. Grupa može imati maksimalno 10 članova. U slučaju veće zainteresovanosti, moguće je organizovati više grupa.

Cijena ovog dvomjesečnog kursa je 30 KM za studentice, te 40 KM za ostale kategorije. Da bi ostvarile popust, studentice trebaju donijeti index (sa ovjerenim tekućim semestrom) na uvid. Kurs je namijenjen ženama. 


Odlično zvuči, želim da pohađam ovaj kurs! Šta dalje?

Prijava za kurs se vrši popunjavanjem online formulara. Prijave se primaju do dana 17.03.2013, zaključno sa 23:59. Nakon isteka roka prijava, ukoliko bude dovoljno zainteresiranih, koordinatorica kursa će Vas lično kontaktirati kako bi dogovorili termin koji Vama odgovara  Informacije o terminu održavanja kursa će biti poznate najkasnije 24.03.2013.